Spørgsmål og svar

Vi har nedenfor svaret på en række af de mest stillede spørgsmål til Ronald McDonald Hus. Hvis du alligevel ikke finder svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail til kbj@rmhus.dk

 

Om Ronald McDonald Hus

Hvordan fungerer husets ledelse?
Karen Bjørløw Jacobsen er daglig leder af Ronald McDonald Hus. Sammen med assisient Karina Lebech og husassistent Iben Bockhoff sørger hun for, at huset fungerer i dagligdagen. De er alle tre ansat af Ronald McDonald BørneFond, som er en selvstændig fond, hvis bestyrelse er husets øverste ansvarlige ledelse.

Hvem betaler for husets drift?
Ronald McDonald BørneFond betaler hvert år husets driftsomkostninger, men Ronald McDonald Hus modtager også driftssponsorater fra andre fonde og virksomheder.

Hvordan samler huset penge ind?
Både Ronald McDonald Hus og Ronald McDonald BørneFond samler penge ind til huset. Fonden får hvert år støtte fra en lang række virksomheder og privatpersoner, men den største donation kommer hvert år fra indsamlingsbøsserne i de danske McDonald’s restauranter, hvor mange gavmilde gæster donerer penge til fonden. Samtidig bruger den daglige ledelse af Ronald McDonald Hus mange timer hvert år på at søge sponsorater og midler til huset.

Derudover arrangeres der hvert år indsamlingsaktiviteter til fordel for huset.
Læs mere om indsamlingsaktiviteterne her.

Hvad bliver de penge, der bliver doneret til Ronald McDonald Hus, brugt til?
Pengedonationer går til Ronald McDonald BørneFond, som bruger pengene til at betale for driften af Ronald McDonald Hus og for familiernes ophold i huset samt til at gøre det rart og hyggeligt for dem at være i huset. Pengene går bl.a. til at udskifte inventar og til spil og legetøj til børnene. Alle pengedonationer administreres af Ronald McDonald BørneFond, som har opført huset, og hvis primære opgave er at sørge for, at huset altid er velfungerende.

Hvad er forbindelsen til McDonald’s?
Ronald McDonald Hus, Ronald McDonald BørneFond og McDonald’s Danmark er tre selvstændige organisationer med et stærkt samarbejde om et fælles mål: At give familier med alvorligt syge børn et trygt sted at bo nær deres barn, mens det er indlagt på Rigshospitalet. Fonden er stiftet af McDonald’s Danmark og har det primære formål at drive Ronald McDonald Hus. Fonden er dermed husets hovedsponsor, og McDonald’s Danmark støtter hvert år fonden.

Er huset et hotel?
Nej, huset er hverken et hotel eller et hospital. Det er et hus, hvor familier med alvorligt syge børn kan bo, mens deres barn er indlagt på Rigshospitalet. Barnets behandling foregår på hospitalet, og i huset kan familien skabe en tryg base og en hverdag med rutiner, som kan virke beroligende, når man er bekymret og lever i uvished. Derfor skal familien selv klare daglige opgaver som f.eks. indkøb, madlavning og tøjvask.

Hvad koster det at bo i huset?
Det koster  625 kroner i døgnet at have en familie boende i et af husets værelser. Familien betaler selv 125 kroner i døgnet, mens resten dækkes af midler fra Ronald McDonald BørneFond. De fleste familier får refunderet deres egenbetaling på 125 kroner af deres kommune. Man kan henvende sig til personalet for yderligere information.

 

Hvem bor i Ronald McDonald Hus

Hvem kan bo i huset?
Familier, der har et barn indlagt på Rigshospitalet med en alvorlig sygdom, kan bo i huset. Både forældre, søskende, bedsteforældre og venner til familien kan bo i huset, og det syge barn kan også være i huset sammen med sin familie, hvis lægerne vurderer, at det er forsvarligt. Familien kan også have overnattende gæster på deres værelse.

Hvor længe kan man bo i huset?
Familierne kan bo i huset, så længe barnet er indlagt på Rigshospitalet. Der er ingen øvre grænse for deres ophold. Siden huset åbnede i 2002, har 2029 familier boet dér, og de bor i gennemsnit i huset i 19 dage – hvor nogle familier har boet i huset i mere end et år.

Kan det syge barn være i huset?
Ja, det syge barn kan være i huset sammen med sin familie, hvis lægerne vurderer, at det er forsvarligt.

Kan familier selv reservere et værelse?
Nej, familier kan ikke selv reservere et værelse. Det er sygeplejersker og læger fra Rigshospitalet, der henviser familier til huset, og herefter er det husets personale, der prioriterer, hvilke familier der får tilbudt et værelse i huset. Familier med søskende og med lang afstand til Rigshospitalet prioriteres. 

Kan man have gæster på besøg?
Familie eller venner er altid velkomne i huset. Det er også muligt at låne senge, så gæsterne kan overnatte på familiens værelse.

 

Faciliteter og dagligdag i Ronald McDonald Hus

Hvor meget plads har hver familie?
Hver familie disponerer over et værelse på 20 eller 30 m2 plus egen entré og eget bad. Alle værelser er møbleret med en dobbeltseng, skrivebord og stol, lænestole og sofabord, reoler, fladskærms-tv og skabe til tøj. I husets tre store værelser er der desuden sovesofa, mens der i de ni øvrige værelser er en ekstra seng.

Hvilke fællesfaciliteter har huset?
Udover familiernes egne værelser er der masser af fællesfaciliteter, som familierne frit kan benytte. Huset har et stort lyst fælleskøkken med køleskab og fryser til hver familie, flere opholdsstuer med tv, computerrum og vaskerum. Og så er der selvfølgelig legerum med masser af legetøj og spil.

Er der faste rutiner i huset?
Der er ingen faste rutiner i huset, og hver familie kan strukturere deres dag, som de har lyst til. Der er rig mulighed for at spise sammen med andre eller få sig en snak i fællesarealerne, men familierne kan også fint trække sig tilbage, hvis de har mere brug for det.

Har huset aktiviteter for familierne?
I løbet af året har huset forskellige arrangementer for familierne og deres nærmeste. Personalet arrangerer løbende aktiviteter, der giver hele familien adspredelse, f.eks. fællesmåltider, zoneterapi, massage og wellness aftener. Der er af og til også teaterforestillinger i huset, og i forbindelse med husets fødselsdag har flere kendte musikere underholdt familierne, heriblandt Simone og Rasmus Seebach.

 

Frivillig i Ronald McDonald Hus

Hvad laver man som frivillig i huset?
Huset har ca. 40 frivillige, som er i huset alle ugens dage fra kl. 10-21. De frivillige bruger årligt ca. 3.100 timer i huset på alt fra oprydning og vask til bagning og lettere rengøring. Og så bruger de en stor del af tiden på at hygge om børnene og de voksne, og sammen med de fastansatte er de frivillige med til at gøre huset til en tryg base for familierne.

Skal man have særlige forudsætninger for at blive frivillig?
For at være frivillig i huset skal man være fyldt 18 år, men derudover er der ingen krav. Det vigtigste er, at man har lyst til at hjælpe andre og har overskud til at være sammen med syge børn og deres forældre og søskende i en for familierne meget svær tid. De cirka 40 frivillige i huset har vidt forskellig baggrund, alder og uddannelse.

Hvordan bliver man frivillig?
Vil du vide mere om at være frivillig i huset, kan du kontakte daglig leder Karen Bjørløw Jacobsen på telefon 35 45 56 00 eller på mail kbj@rmhus.dk

Ronald McDonald Hus • Juliane Maries Vej 12 • 2100 København Ø • info@rmhus.dk

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player